Skötselråd Stengods

Stengods är högbränt på ca. 1200-1300° Celsius och blir då likt fältspatsporslin ett mycket tätt material som är tåligt mot nötning. Stengodset får en gråvit färg under framställningen men kan färgas av olika dekorglasyrer.

Fotringen på stengods är  oglaserad eftersom materialet är så tätt att det ändå inte tar upp fukt.

Tänk på att:

• Hantera stengodset varsamt vid användning i industriella offentliga miljöer såsom  restaurang och storkök.

• Stengods tål ugn, mikrovågsugn och maskindisk.

• Aldrig kyla ner en stengodsprodukt som är upphettad då den riskerar att spricka av temperaturförändringen.

• Aldrig placera en nerkyld stengodsprodukt direkt i ugn eller mikrovågsugn innan den nått rumstemperatur.

• Allt stengods får med tiden repor.

• För att skydda ditt stengods från repor kan du tänka på att inte skjuta in tallrikarna över varandra när du ställer in dem i köksskåpet, det är den största orsaken till repor i glasyren.

• Använd skölj- eller spolglansmedel när du maskindiskar. Då får godset en glattare yta och risken för nötskador minskar.

• Var också försiktig när du hanterar våta tallrikar. När vått porslin gnids mot  varandra blir friktionen större och ger lättare repor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...