Skötselråd Bestick

Rostfritt stål är inte som folk felaktigt tror helt och hållet fritt från rost, utan rostbeständigt. Det finns inga stållegeringar som helt och hållet är resistenta för yttre påverkningar som kan framkalla rost. Vatten eller diskmedel med högt järnvärde eller högt klorvärde kan skada bestickens skyddslager och göra dem rostfläckiga. Dessutom kan det uppstå något som kallas för flygrost. Flygrost är precis som det låter rost som flyger runt i diskmaskinen som kommer från andra rostiga produkter. Även flygrost kan sätta sig på rostfritt stål och bilda små fläckar. Rost kan också komma från starka matsyror som finns i exempelvis ketchup, senap och citron.

Bestick kan också få hanteringsskador i form av repor och märken i ytan. Dock ska man vid valet av bestick vara uppmärksam på att de mattborstade är mer känsliga för både åverkan och rost. De mattborstade besticken, har en ruggad yta. Detta gör att repor lättare uppkommer som avtryck i ytan. Man kan även säga att den ruggade ytan är mer öppen, vilket gör att den lättare blir känslig för eventuella matrester som sitter kvar på ytan.

I motsats till de mattborstade besticken har de blankpolerade besticken en slät och stängd yta, som är mycket mer tålig både för yttre påverkan och för rost. Matrester fastnar inte så lätt i ytan vilket därmed underlättar rengöringen. Eftersom ytan inte heller är uppruggad som på de matta besticken, slits inte heller den blankpolerade ytan på samma sätt. Den är alltså tåligare.Även om det bildas rostfläckar så går det lätt att få bort dem med hjälp av stålrens utan slipmedel. Och självklart kan man göra mycket själv för att bevara sina bestick och hålla dem fina i väldigt många år.

Nytt bestick bör handdiskas en gång innan användning. Detta för att det på bestickdelarna kan förekomma små rester av metallstoft från exempelvis poleringsprocessen. Detta stoft försvinner inte till 100% i en diskmaskin.Putsa dem med Stålrens minst en gång om året.Skölj av eller diska besticken omedelbart efter användning. Besticken bör inte blötläggas någon längre tid då en konstant fuktig påverkan har viss rosteffekt.Det bästa resultatet uppnås alltid vid handdisk och det bevarar bäst besticken i sitt fina skick i många år. Torka dem gärna med en torr handduk efter sköljningen för bästa resultat.

Vid disk i diskmaskin bör man tänka på att skölja av besticken direkt efter användning innan man sätter in dem i maskinen. Efter avslutat program bör luckan öppnas så att ångans påverkan minimeras. Torka även här gärna med en torr handduk för bäst resultat.

För att bli av med flygrost kan man använda maskinrens som går att köpa i vardaglighandeln. Följ noga bruksanvisningen och tänk på att även rensa filtret. Handdiska de produkter som ev. fått flygrost på sig innan de sätts in i maskinen igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...