Ljudnivå i restaurangkylar

Hur mycket låter kylen? Vilken ljudnivå är det på kylen?

Vi får ofta dessa frågor om ljudnivå på kylskåp. Oftast handlar det om barkylar, drickakylar och exponeringskylar som ska placeras i närheten där kunderna sitter vid serveringen. Det kan även gälla drickakylar som ska stå på ett kontor med öppet landskap. Då vill man inte att det ska vara ett störande ljud från kylen hela tiden. Det händer också att många privatpersoner vill ha en bra kyl hemma. De flesta använder då kylen som ölkyl. I hemmet vill man inte heller ha störande ljud.

Olika ljudnivåer i decibel:

 • 10 dB motsvarar ljudet av din egen andning.
 • 35 dB motsvarar löv som prasslar i vinden.
 • 50 dB motsvarar ljudet på ett vanligt kontor.
 • 60 dB motsvarar normal samtalston.
 • 75 dB motsvarar ljudet på en gata i storstad.
 • 85 dB motsvarar ett tåg.
 • 90 dB motsvarar en motorgräsklippare
 • 100 dB motsvarar ljudet på en nattklubb
 • 125 dB är smärtgräns för människans öron och ljudet av en siren på polisbilar.
 • 140 dB motsvarar ljudet av en jetmotor på flygplan.
 • 150 dB motsvarar ett hagelgevär.

dB-skalan är logaritmisk

dB-skalan är uppbyggd logaritmiskt. Det betyder att om du höjer volymen på din högtalare från 10 dB till 50 dB blir inte ljudet 5 gånger så högt. Det blir mycket högre. Se bilden nedan för att förstå hur ljudet ökar exponentiellt för varje dcecibel. Man brukar säga att 10 dB ökar den upplevda ljudnivån dubbelt så mycket.

Decibelskalan (bild hämtad från trafikverkets hemsida)

Hur mycket låter då kylar?

En restaurangkyl ligger oftast någonstans mellan 48-60 dB. I de flesta fall är en rostfri restaurangkyl som man oftast placerar i restaurangköket på högre ljudnivå än till exempel en barkyl eller exponeringskyl. Dels för att ljudvolymen inte spelar så stor roll i köket men också för att de är på en högre kapacitet. I ett restaurangkök är det oftast ventilationssystem och ugnar med mera som låter betydligt mer än kylarna.

I en servering på ett café vill man däremot ha exponeringskylar och läskkylar som låter mindre. Normal samtalston är enligt tidigare lista ca 60dB så en kyl som är på 50-55 dB brukar inte störa. Ska man däremot sätta en drickakyl i ett kontor kan det bli störande ljud när fläktar och kompressor drar igång.

Kyl efter behov!

Man ska ju givetvis välja en kyl efter det behovet man har. Ska kylen stå hemma väljer man inte det kylskåpet som kan kyla ner drickan så fort som möjligt utan man väljer en tyst kyl. Ska man däremot driva en bar eller nattklubb väljer man en barkyl som tål att öppna och stänga dörren ofta samt kyla ner drickan så fort som möjligt.

www.gastrobutiken.se finns det barkylar, drickakylar och exponeringskylar som är anpassade för verksamheter inom restaurang och storkök. Kylarna håller en hög kvalité och har en bra kapacitet att kyla ner drickan snabbt. Man kan givetvis köpa en barkyl att använda som ölkyl hemma men då rekommenderas att man sätter ölkylen i ett förråd eller kanske i garaget.

BBC208S Barkyl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...