Bäst ismaskin för mig?

Vilken ismaskin ska jag välja?

Det finns en hel del ismaskiner på marknaden att välja mellan och det kan vara svårt att veta skillnaderna mellan de olika modellerna. Vilken ismaskin du ska välja är egentligen vilka krav du ställer på slutresultatet. Om vi tar ismaskinerna som säljs till restauranger, barer, caféer och storkök på e-handeln gastrobutiken.se kommer de från välkända varumärket Porkka. Ismaskinerna tillverkar det som man brukar kalla för ”bullet-ice”. Alltså isbitar som ser ut som skott till en pistol. Detta är en mycket vanlig variant av isbitar som fungerar för nästan alla verksamheter.

Bullet-ice

Hur tillverkas Bullet-ice?

Porkkas ismaskiner har ett spraysystem som sprutar upp vatten på pinnar som kyls ner av en kompressor. Vattnet fastnar på pinnarna och det bildas större och större isbitar. När isbitarna har blivit tillräckligt stora blir istället pinnarna varma och isbitarna faller ner i isbingen på ismaskinen.

Fördelar & Nackdelar?

Fördelen med dessa ismaskiner är att det är enkla att sköta och väldigt driftsäkra. Ismaskinerna bara fungerar och fungerar.

Nackdelen är att ismaskinerna är ganska kalkkänsliga. Det fastnar kalk i munstycket som ska spraya upp vatten och det kan även fastna kalk i pumpen som pumpar vatten till munstyckena. Detta kan man enkelt motverka med ett vattenfilter från BWT.

Vad ska jag tänka på när jag köper en ny ismaskin?

Det finns givetvis ett par saker att tänka på när du ska köpa en ny ismaskin. Här kommer en checklista på viktiga saker att kolla upp innan du köper en ny ismaskin:

  • Storleken. Kolla så att ismaskinen får plats där du tänkt ställa den.
  • Vatten & Avlopp. Alla kommersiella ismaskiner kräver vattenanslutning och avlopp kopplat till sig. Se till att det finns framdraget där ismaskinen ska stå.
  • Kapaciteten. Ismaskiner kan producera olika mycket beroende på storlek. Man brukar mäta det i antal kg / dygn. Vilket behov har du?

Glöm inte avloppet!

Avloppet är mycket viktigt att tänka på när du ska köpa och installera en ny ismaskin. Det måste vara fall från maskinen till där du ska sätta fast avloppsslangen. Många tänker att man ska koppla avloppet till vaskens avlopp där man brukar sätta diskmaskiner. Om ismaskinen står på golvet kommer slangen vara högre än ismaskinens utlopp och då rinner vattnet inte ut ur ismaskinen. Det resulterar i att det blir en massa vatten i isbingen och isen som produceras landar i ett vattenbad och smälter direkt.

Inget fall till avloppet från ismaskinen
Fall från ismaskinen till avloppet!

En annan viktig detalj som man måste tänka på när man kopplar in avloppet till ismaskinen är att inte koppla direkt till avloppet utan att ha någon form av vattenlås. Man vill inte ha avloppets lukt rakt in i ismaskinen. Då smakar nog inte drinkarna så gott och det kan dessutom komma in mycket bakterier till isen.

Elektrisk anslutning.

Nästan alla ismaskiner drar lika mycket ström som ett kylskåp, vilket inte är så mycket. Därför är nästan alla ismaskiner vanlig stickpropp, 230V, 10A anslutning. Det är först när vi kommer upp i flera hundra kilo produktion som det kan behövas 3-fas anslutning. Därför är en ismaskin ganska enkel att installera själv.

Ismaskinen måste rengöras ofta

Det är inte alla som tänker på att rengöra ismaskinen ordentligt. Tänk tanken att is är något som vi stoppar i munnen direkt från maskinen. Is är ”ready-to-go-food”. Ingen vill bli magsjuk på grund av smuts och bakterier i isbitarna. Många ismaskiner rengörs på olika sätt och här är en video som visar hur rengöring går till. Det är ungefär samma på de flesta kommersiella ismaskiner (engelska):

Sammanfattning:

Välj storlek.

Se till att el, vatten och avlopp finns tillgängligt.

Fundera om vattenfilter behövs.

Rengör maskinen regelbundet när den väl är installerad och används.

Om du känner dig osäker på val av ismaskin eller installation går det att ringa till Gastrotech för support. Telefonnummer: 044-109200

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...