GUIDE – Hur man gör skötsel på restaurangdiskmaskin

Wexiödisk WD-6 är nog den vanligaste restaurangdiskmaskinen på restauranger och i storkök runt om i Sverige. Inte så konstigt. Det är en riktigt bra diskmaskin som dessutom är tillverkad i Sverige.

Många restauranger har problem med att få riktigt fin och ren disk med glänsande resultat. Ofta beror det på dålig skötsel av diskmaskinen. Här ska vi lista lite skötselråd för era diskmaskiner.

  • ”Mjölkiga” glas.
  • Sträva och prickiga glas och tallrikar.
  • Kafferester i muggar och läppstift kvar på vinglas.
  • Disken torkar inte.
  • Få bort inbrända rester i kastruller och kantiner.

FEL – Mjölkiga glas:
När glasen blir vita och saknar glans kallar vi att de är ”mjölkiga”. Det ser alltså ut som att det är en hinna på glasen. Att stå och putsa glasen för hand tar onödigt mycket tid från serveringspersonalen.

Åtgärd:
Det är något problem med slutsköljningen på diskmaskinen. Här kommer en rad av kontrollpunkter som du kan titta på:

  • Snurrar diskarmarna/sköljarmarna som de ska? Både uppe och nere?
    Om inte armarna snurrar inne i diskmaskinen kan inte glasen sköljas rena från diskmedelsrester.
  • Är det fullt med skräp eller kalk i disk- & sköljarmarna? Varje dag bör man lossa diskarmarna för rengöring och kontroll så att det inte ligger skräp i munstyckena.
  • En Wexiödisk WD-6 har V-ringspackningar som kan bli slitna. Då sprutar vattnet inte upp genom sköljarmarna utan de mesta vattnet åker ut bakvägen och inte på diskgodset. Dessa V-ringspackningar kan behöva bytas.
  • Tar diskmaskinen in torkmedel? Ett enkelt sätt att kontrollera detta är ju så klart att rita ett streck på dunken. Däremot tar maskinen väldigt lite torkmedel vid varje diskning så det kan vara svårt att se förrän efter flera dagars förbrukning. Ett enklare knep är att lyfta upp slangen och se om den suger in luft – att det ”rör sig” i slangen. Det gäller att slangen är nedstucken i dunken ordentligt och att slangen är nära botten.

FEL – Sträva och prickiga glas och tallrikar:
Om man känner på tallrikarna så är det en knottrig yta och på glasen ser det ut som små prickar. Det känns direkt ofräscht att äta från porslin som har detta. Prickarna är stärkelse som fastnat på proteinrester på diskgodset. Stärkelse hittar du i potatis, pasta, ris och bröd.
Det finns inget diskmedel som tar bort stärkelse från maskinen men däremot tar det bort proteinet. Då fastar stärkelsen inte lika lätt.

Åtgärd:

  • Det första man måste göra är så klart att få bort stärkelsen från maskinen. Stärkelsen uppkommer t.ex. om man kört disk med potatismosrester eller liknande.
    – Öppna luckan eller huven på maskinen.
    – Ta ut diskarmarna uppe och nere och diska dem för hand.
    – Ta en gul/grön svamp och skrubba överallt inne i maskinen. Framför allt i disktankens kant för vattennivån samt där den övre diskarmen sitter fast.
    – Skölj rent inne i maskinen och spola ut all stärkelse.
  • Ett enkelt sätt är att överdosera maskindiskmedlet en viss tid och köra genom diskgodset några gånger så att proteinet lossnar. Det kostar lite mer eftersom man förbrukar mer diskmedel. Man får dessutom kontakta sin diskmedelsleverantör för att justera doseringen. Man vet heller inte hur länge man behöver köra med överdoserad maskin. Risken är dessutom att man har diskmedelsrester som inte sköljs bort vid slutsköljningen.

FEL – Kafferester kvar i muggar och läppstift kvar på glas.
Om det är kvar matrester eller fläckar på diskgodset kan det vara av flera olika anledningar. Oftast är det en inställning i diskmaskinen.

Åtgärd:

  • Disktiden kan vara för liten. Välj ett längre diskprogram.
    TIPS:
    – Program 1 (ca 90 sekunder): Glas.
    – Program 2 (ca 120 sekunder): Tallrikar, muggar och bestick.
    – Program 3 (ca 180 sekunder): Grytor, kantiner och mer smutsig disk.
  • Kolla så att maskinen tar in diskmedel.
    – För flytande diskmedel – kontrollera att slangen är nere i dunken och gör ett streck på dunken.
    – För maskindiskmedel i dosering på vägg – Töm maskinen och fyll upp den igen. Den ska då ta in diskmedel. Dosering på vägg tar in diskmedel ca var 5-10:e diskning.
    Är du osäker på om maskinen tar in tillräckligt med diskmedel: Be din diskmedelsleverantör kontrollera doseringen.
  • Det kan vara skräp i diskarmar eller att diskarmarna inte snurrar runt inne i maskinen. Ta ut, rengör och kontrollera att det inte ligger skräp i munstyckena och att diskarmarna snurrar som de ska.

FEL: Disken torkar inte.
När man tar ut diskbacken från diskmaskinen ska det endast ta ca 1 minut för disken att torka. Det ska inte rinna vatten från glasen utan det ska ”spricka upp”. Upplever du att disken är för blöt kan du kolla dessa punkterna:

  • Hur är temperaturen på slutsköljningen? De flesta maskiner har digitala displayer som visar temperaturen vid slutsköljning. Temperaturen bör ligga på mellan 80-85°C. Är temperaturen för låg tar det längre tid för vattnet att avdunsta.
    EXTRA: Disktankens vattentemperatur bör ligga på ca 60-65°C. Ju lägre temperatur, både i disktank och sköljtank, ju mindre kalkutfällning blir det i maskinen.
  • Diskarmarna snurrar sakta eller inte alls. Se till att de snurrar lätt. Rensa munstucken och kontrollera v-ringspackningarna.
  • Glappar diskarmarna? Genom att ta i ena änden av diskarmen och guppa den upp och ner känner man om den glappar. 1 cm är ok men om det glappar 2-3 cm upp och ner så är spolarmlager utslitna och behöver bytas.
  • Tar maskinen in torkmedel? Torkmedlet gör att diskgodset torkar snabbare. Torkmedel kallas ibland för sköljmedel eller glansmedel. Lyft upp slangen och se om den suger in luft – att det ”rör sig” i slangen. Det gäller att slangen är nedstucken i dunken ordentligt och att slangen är nära botten. Rita ett streck på dunken så ser du efter några dagar om nivån sjunkit.
  • Det sista man kan försöka kontrollera är vattentrycket. Är det dåligt vattentryck sköljs inte disken av som den ska och maskinen tar inte in torkmedel (om maskinen har en mottryckspump N6). Testa genom att öppna kranen vid vasken och se om det är normalt vattentryck. Tänk då på att diskmaskinen troligtvis är kopplat till varmvatten så det är varmvattenkranen du måste testa.

TIPS: Få bort inbrända rester i kastruller och kantiner.
Ibland måste man blötlägga för att få bort inbränd smuts i kastruller eller på kantiner.

I vissa storkök har man en granuldiskmaskin som använder granulat som sprutar/blästrar diskgodset för att slå bort det inbrända.

En stålboll är också ett effektivt sätt att få rent en inbränd gryta. Kräver lite mer handkraft men om man har blötlagt en stund innan man kör runt med stålboll kan det inbrända ha löst upp sig lite.

Om man inte tycker att blötläggningsmedlet har klarat uppgiften kan man använda sig av grill & ugnsrent. Varning för starkt kem! Blötlägg med grill & ugnsrent en stund så löser det upp det mesta. Använd handskar och gärna skyddsglasögon.

Kontakta oss om det är något mer ni funderar över gällande service av restaurangdiskmaskiner.

Gastro Sweden Tech AB
044-109200

Över 20 års erfarenhet av service!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...