Skötselråd Porslin

Matrester som lämnas på porslinet kan missfärga känslig dekor. Speciellt känsligt är porslin för maträtter med starka syror som äpple och citron.

Ta bort vidbränd mat som fastnat på dina ugnssäkra formar genom att blötlägga dem i vatten blandat med diskmedel. Efter ca 1/2 timma kan du diska bort resterna. Använd då aldrig skurmedel, stålull eller liknande, då repar du glasyren så att porslinet blir slitet och matt.

Svarta streck på dina tallrikar är metall från rostfritt stål, framförallt från dina bestick. Använd alltid skölj- eller spolglansmedel om du diskar i maskin så blir porslinet mindre känsligt för metallmärken.

Ta bort beläggningar efter t.ex. kaffe eller te genom att blanda 2-3 msk citronsyra med maskindiskmedlet. Är beläggningen hårdare kan du blanda maskindiskmedel och vittvättmedel i hett vatten (1/2 dl pulver per liter vatten). Häll i lösningen i godset och låt det stå i ett par timmar, diska och skölj väl.

Skjut inte in tallrikarna över varandra när du ställer in dem i köksskåpet, det är den största orsaken till repor i glasyren. Välj tallrikar med mjuka, släta fotringar och använd skölj- eller spolglansmedel när du maskindiskar, då får godset en glattare yta och risken för nötskador minskar.

Avlägsna den grå beläggningen som kan uppstå på ditt porslin genom att använda askorbinsyra, citronsyra eller liknande. Orsaken till beläggningen är ofta karbonater i vattnet som kan torka fast på porslinsytan och vara svåra att diska bort.

De flesta porslinsserviser kan diskas i diskmaskin men vill du behålla dem i gott skick länge bör du använda skölj- eller spolglansmedel. Det minskar friktionen och du undviker fula repor på dina tallrikar när du staplar dem på varandra.

Värm aldrig ditt porslin i mikron om det är dekorerat med någon form av metall. Metallen kan reagera med att spraka och blixtra.

  • Handdisk rekommenderas även om produkterna går att köra i diskmaskin.
  • Skulle något brännas fast tas det enkelt bort genom att koka upp lite vatten med diskmedel i. Skölj sedan och torka ur.
  • Använd aldrig stålull i rostfria kärl då detta riskerar att skada produkten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...