Gastrotech Kantinguide

Hitta rätt kantin till din restaurang.

Kantinguide

Det är en hel djungel med olika mått på kantiner. Vi ska försöka reda ut vilken kantin du ska använda på din restaurang beroende på vad du ska använda den till.
För er som inte riktigt orkar läsa har vi nu en förenklad film på youtube:

GN = Gastronorm

En norm är en standard. Alltså att alla GN kantiner följer ett visst mått. Finns det en standard i branschen underlättar det för tillverkare av t.ex. restaurangugnar, kylskåp, buffévagnar, vattenbad etc… Om alla följer denna standard vet man att det passar.

Material?

Vad du ska använda kantinerna till avgör ofta vilket material du ska använda. Det finns rostfria, polykarbonat (plast), melamin och porslin.

Rostfria kantiner används oftast i ugnar och vattenbad. I princip överallt där det är varmt. Rostfritt stål tål väldigt mycket. Värme, kyla och diskmaskin samt även mer vårdslös hantering.

Polykarbonat – plastkantiner används mer där man har kalla varor. Tack vare att dessa finns i svart plast kan sallad och annan färgglad mat se väldigt dekorativ ut i en salladsbar eller liknande. Polykarbonat är billigare än rostfritt. Nackdelen med dessa plastkantiner är att de inte tål varmhållning. Att diska i diskmaskin där det endast är varmt i någon minut är inga problem men de ska inte ligga i vattenbad en längre tid. Då blir plasten skör och spricker.

Melamin och porslin används främst vid servering där man vill visa upp maten på ett dekorativt sätt. Porslin är känsligt mot stötar men tål kyla och värme utan bekymmer. Melamin är mer känslig mot värme precis som polykarbonat. Melaminkantiner är tillverkad av plast men får en ”porslin-look” vilket kan göra vilken buffé som helst väldigt aptitlig. Till exempel frukostbuffé, julbord och liknande.

Kantin GN 1/1

Storlek: 530x325mm

Man utgår alltid från en ”ett-etta” när man ska välja kantiner. Rational kombiugnar är anpassade för en 1/1 och detsamma gäller de flesta vattenbad och buffévagnar. Kylskåp kan vara anpassade för GN1/1 också men i de flesta fall kan man få in 2 st GN1/1 på ett hyllplan. Då kallar man det för GN2/1 (2st GN1/1).

Kantin GN 1/2

Storlek: 325x265mm

Denna storlek är hälften så stor som en GN 1/1. Som man kan se på storleken är en 1/2 lika lång som kortsidan på en 1/1. Dessa passar alltså också i en Rationalugn, buffévagn, vattenbad med mera.

Kantin GN 1/3

Storlek: 325×176,5mm

Även denna kantin är lika lång som kortsidan på en GN1/1. Passar även denna i Rationals ugnar. Många kylrännor på pizzerior använder denna storlek på kantin då det är ett behändigt format för alla tillbehör till en pizza. Eftersom det är samma längd som en GN1/2 kan man placera dessa i samma kylränna för GN1/3.

Kantin GN 1/4

Storlek: 265x162mm

Nu har vi ingen sida som är 325mm längre så dessa är svårare att kunna använda i ugnar. Däremot så kan du som är uppmärksam se att långsidan på en GN1/4 är samma som kortsidan på en GN1/2. Många kylrännor är anpassade för denna storlek på kantiner. Också lagom behändigt format vid beredning av smörgås, sallader, bakverk eller annan mat på café och konditorier.

Kantin GN 1/6

Storlek: 176x162mm

Dessa nästan fyrkantiga kantiner är perfekt till förvaring av såser och olika röror. Samma långsida som en GN1/3 och samma kortsida som en GN1/4. Kan kombineras och användas i många olika sammanhang.

Kantin GN 1/9

Storlek: 176x108mm

Den minsta av alla kantiner är GN1/9. Pizzerior använder den till bland annat jalapeno i deras kylrännor och restauranger kan ha kryddor i kantinerna. Långsidan är detsamma som kortsidan på en GN1/3. Kombinerar man en GN1/6 och en GN1/9 så får man en GN1/4.

Det var väl ändå allt?

Nej, det finns mer att tänka på. Det blir mycket mått hit och dit och nu ska vi fördjupa oss i ett mått till som är gemensamt för alla kantiner. Nämligen djupet/höjden.

Djup / Höjd:

Det finns flera olika höjder att få på kantinerna och samma sak här så är det helt vad du ska använda kantinen till. Ska du förvara större mängder behöver du en djup kantin men ska du bara förvara uppskurna köttbitar kanske du klarar dig med en lägre höjd på kantinen.

Det finns:

  • 10mm (bricka)
  • 20mm (bricka)
  • 40mm
  • 65mm (mest vanlig GN1/1 för restauranger)
  • 100mm
  • 150mm
  • 200mm

10mm och 20mm kallas oftast för rostfria brickor och är vanligast i storlekarna GN1/1 och GN1/2.

40mm är mer standard i Tyskland och övriga Europa. Många restaurangmaskiner är anpassade för detta måttet vilket gör att gejderavståndet i många ugnar är smalare.

65mm är en vanlig höjd i Sverige och Rational i sverige erbjuder alla sina ugnar med ett gejderavstånd anpassad för denna storleken. Så i Tyskland får man en rationalugn för 6 st 40mm kantiner och i Sverige får man bara plats 5 st 65mm kantiner.

100mm kantiner rymmer uppenbart mer och är populärt att använda i buffévagnar för servering av dagens eller i ugnar för tillagning av exempelvis potatisgratäng.

150mm är det djup som är vanligast i kylrännor, vattenbad och i buffévagnar.

200mm kantiner är mindre vanligt förekommande men kan användas vid kokning av potatis i en rationalugn eller i vissa vattenbad som är anpassade för detta djupet på kantinerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...